"99 Chaya di Langit Eropa - Avrupa Üzerindeki 99 Işık" Part 1

27 Mayıs 2016 Cuma

Sorara'yı Taşlamaktan sonra şartları eşitlemek belki bir adım öne çıkarmak adına çook İslami bir film izledim.  Belki duymuşsunuzdur filmin adı: "99 Chaya di Langit Eropa - Avrupa Üzerindeki 99 Işık". Film 13' Endonezya yapımı. Filmdeki karakterle aynı isimleri taşıyan Langit ErSorara'yı Taşlamaktan sonra şartları eşitlemek belki bir adım öne çıkarmak adına çook İslami bir film izledim.  Belki duymuşsunuzdur filmin adı: "99 Chaya di Langit Eropa - Avrupa Üzerindeki 99 Işık". Film 13' Endonezya yapımı. Filmdeki karakterle aynı isimleri taşıyan Langit Eropa Hanum Rais ve Rangga Almahendra isimli Endonezyalı bir çiftin birlikte kaleme aldığı romandan uyarlanmış. İnstagramdan bir arkadaşın tavsiyesi üzerine bayadır alt yazısını arıyordum lakin bırakın Türkçeyi  İngilizcesi bile yoktu. Yine başka bir arkadaşın haberdar etmesiyle sağolsunlar tayvandrama.com  da bulduk izledik. İsminden de anlayacağınız üzere film İslamiyet üzerine ve Avrupa. 
Filmimiz filmden çok belgesel tadında ilerliyor belgesel dediysem öylesine doğallar ki sanki onlar günlük hayatlarını yaşıyorlar ve biz izliyoruz.  Filmdeki karakterle ayni isimleri tasiyan Hanum Rais ve Rangga Almahendra isimli Endonezyalı bir çiftin birlikte kaleme aldığı romandan uyarlanmış. İnstagramdan bir arkadaşın tavsiyesi üzerine bayadır alt yazısını arıyordum lakin bırakın Türkçeyi  İngilizcesi bile yoktu. Yine başka bir arkadaşın haberdar etmesiyle sağolsunlar tayvandrama.com  da bulduk izledik. İsminden de anlayacağınız üzere film İslamiyet üzerine ve Avrupa. 


Film konusu: Rangga Viyana'da bir üniversitede doktora için burs kazanmış Endonezyalı bir gençtir eşi Hanum  ile birlikte öğrenimi için Viyana ya yerleşirler. Başlarda gezerek Viyana'yı  keşfeden Hanum bir zaman sonra sıkılır ve Almancasını geliştirmek adına bir dil kursuna katılır. Burada Fatma ile tanışır bu tanışıklık kendisininde söylediği gibi onun hayatını değiştirecektir. Hanum ve eşi Müslümanlardır fakat Hanum İslamiyeti tam manasıyla Fatma dan öğrenir. Fatma'nın dini ve başörtüsü dolayısı ile  karşılaştığı zorluklara rağmen herkese karşı hoşgörü  ve diyalogla yaklaşması Hanum u çok etkiler. Fatma'nın Ayşe adında küçük ve çok akıllı bir kızı vardır. Hanum sadece Fatma'yla değil Ayşe'yle de   çok güzel bir bağ kurar.  Fatma Hanum a İslamın Avrupa'da ki izlerinden bahseder ve birlikte bu izleri sürmeye başlarlar. İşin ilginç yanı ise bence burada ki film Merzifonlu Kara Mustafa paşanın Viyana'yı kuşatmasından bahsederek başlıyor ve çok geçmeden öğreniyoruz ki  Fatma  Merzifonlu Kara Mustafa paşanın soyundan gelmekte ve aynı zamanda Selim adında bir Türk ile evli. (Evet filmde Avrupa'da ki İslam izlerini  tabi olarak en çok Osmanlı üzerinden sürüyoruz.) Viyana'dan sonra Hanum bir konferans için Fransa ya giden Rangga ile birlikte gider. Burada onları Fatma'nın  tarihçi yazar arkadaşı Marion karşılar.  Marion ayrıca Fatma'ya İslamın Avrupa'daki izlerinden ilk bahseden kişidir. Rangga nın konferansı sırasında Hanumla birlikte Fransayı gezerler ve Hanum bu kez İslamın Fransa'da bıraktığı etkiye şahit olur. 
Genel olarak Hanumun dilinden Hanum u izlesekte tüm bunlar olurken bir yandan da Rangga nın üniversite hayatını,  yaşadığı zorlukları ve arkadaşlarıyla iletişimini izliyoruz. Başta söylediğim gibi sanki onlar günlük olağan hayatlarını yaşıyorlar ve biz izliyoruz. Filmin sonunda ikinci bölümün fragmanını görünce şaşırdım. Çünkü  Hanum ve Rangga ve belki Fatma İslamın izlerini bu kez (Cordoba) İspanya ve  İstanbul da sürüyorlar. 

İslamın izleri diyorum diyorum da nedir diyecek olursanız ben hiç spoi vermeyeyim siz açıp izleyin. Benim de filmi izlerken öğrendiğim ve çok şaşırdığım gerçek güzel bilgiler, ayrıntılar var. 
-Çok okuyan mı bilir çok gezen mi? ya da belki çok izleyen :)

                         İnşallah ikinci bölümü de kısa zamanda çevrilir de izleriz. Şu güzel replikleri de şuracığa bırakayım.


Burada Rangga bildiğiniz Eyfel kulesinde akşam ezanı okumakta
Bu sahnede Hanum kruvasanın şekli üzerinden Türklere hakaret eden gençlere 
hesaplarını ödeyerek ılımlı bir şekilde cevap veren Fatma'ya kızıyor,  
 filmin başlarında geçen bu sahnenin  replikleri aslında filmin  izlenmesi için bence yeterli bir sebep.




İnsan filmi izlerken ister istemez Hanum ve Rangga ya özeniyor birlikte Avrupayı gez hem İslamı imge ve simgeler üzerinden.
Bu replikle de bitirelim:


Selamlar benden.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder