Ramazan Postası

31 Mayıs 2016 Salı


Ah o herkesin unutamadığı çocukluktaki ramazanlar, zaman ve şartlar ne kadar değişmiş her şeyin içi ne kadar boşaltılmış olursa olsun şimdinin çocuklarında ömürlerindeki en güzel Ramazanların bu Ramazanlar olacağını düşünüyorum
. Zira o eski ramazanlar belkide birazda biz artık çocuk olmadığımızdan yok. Öyleyse gelin bizlerin güzellik ve özlemle yad ettiğimiz Ramazanlarımız-dan onlarında olsun. Ramazan için Ramazana özel güzel bir program yapalım günlerin uzunluğuna aldırmaksızın bu kıymetli günleri uyku miskinlikle geçirmeyelim. Onları heyecanlandıracak ilgilerini taze tutacak etkinliklerle Ramazanımızı unutulmayacak rengarenk bir ramazan yapalım. Ben bu konuda akıl verecek bir merci değilim, anne hiç değilim ilk öncelikle bilmenizi istediğim yazacaklarım yalnızca birer alternatiftir öneridir. Elbetteki herkes bizzat tanıdığı miniğine miniklerine en uygun yolu kendisi bulacak ve seçecektir.

  Benim ilk değinmek istediğim konu tabi ki oruç ilkin  şuraya tıklayarak bizzat hazırladığım ücretsiz çocuk imsakiyesinden edinmekle işe başlayabilirsiniz. Her ne kadar 29 günlük Ramazan için 30 günlük imsakiye hazırlamış olsam da yine de işinizi görecektir hakkınızı helal ediniz.

Çoğumuzun bildiği azımızın bilmediği tekne orucu bu yıl ilk kez ya da acemi oruç tutarlar için güzel bir yol. Tekne orucu normalde sahurdan başlayıp öğle ezanı vaktinde açılan çocuk orucudur. Sizler çocuğun hep birlikte yaşanılan iftar heyecanına ortak olması adına ufak bir değişiklikle tekne orucunu öğle ezanında ufak bir ara verip atıştırdıktan sonra orucu aksam vaktine kadar uzatabilirsiniz. Sahura kalkamayanlar için öğle yemeğini sahura çevirerek orucu öğle ezanı ile başlatabilirsiniz bence burada mühim olan nokta ezan ile yemeği kesmeye özen göstermek. Oruç tutan çocuğa ufak armağanlar vererek oruca isteğini arttırabilirsiniz iftar vakti orucunu makul bir miktara satın alabilir ve ya diş kirasını verebilirsiniz. Canının çektiği tatlı çerez dondurma da normal zamanda ödül olarak pek rağbet görmese de oruç tuttuğu zaman dilimlerinde onun için kıymetli olacaktır. Ödülleri makul tutmak en iyisi.
 

Yine Ramazan dua alışkanlığı kazanmak için pek güzel bir vakit özel bir dua saati olabilir dua saati dediysek her gün belirli bir saatte edilecek bir beş dakikacık dua hatta özellikle oruçlunun duasının inşallah geri çevrilmeyeceğini güzelce anlatarak sofra basında seslice kendimize ailemize ve unutmaksızın tüm duaya ihtiyacı olanlara dua etmeyi ihmal etmeyelim. İnsanın bir işi alışkanlık haline getirebilmesi için o işi ard arda 30 ila 40 gün yapması gerektiğini duymuşsunuzdur. Sahur vesilesiyle önce teheccüdü ardından sabah namazını aksatmadan kılmak için pek güzel fırsat. Teravih i hiç söylemiyorum bile. Yine buna da teşvik amaçlı ramazan sonunda verilmek üzere, kendi aranızda bir ödül bir hediye belirleyebilirsiniz. Lakin güzel ve asıl önemli hediyenin Allah'ın rızası olduğunu anlatmak çok çok daha önemli ve kıymetli. Her ne kadar alışkanlık kazandırmaya çalışsak ta asıl önemli olan çocuk ile Rabbinin arasına ekilen muhabbetin tohumudur diye düşünüyorum. 
 
Son olarak geleyim işin en keyifli kısmına. Bu kısım daha da güzel beraberce bir şeyler izlemek uzun günlerde vakit geçirmek adına yapılabilecek en güzel şey. Biraz küçükler için (4-7 yaş grubu için olabilir) Trt Diyanet in çocuklar için hazırladığı "Yusuf'un Dünyası" şimdiye kadar yanılmıyorsam 26 bölümü yayınlanmış izlenebilecek basit dini bir çizgi dizi. Yine küçükler için "Keko" serisi namaz abdest vs. gibi konularda birebir öğretici dini bir çizgi dizi. Biraz daha büyükler içinse YouTube den bulduğum genellikle İslam büyüklerinin ve Allah dostlarının hayatlarının anlatıldığı süreleri yarım saat ile bir saat arasında değişen çizgi sinemalar. Uygun bulduklarımın linklerini aşağıya ekleyeceğim inşallah. Pek çoğunu bizzat izledim bir iki ufak nokta hariç aykırı hiçbir şey yok güzel öğretici filmler. (Misal Hz. İbrahim ve Hz Yusuf ile ilgili birden fazla film vardı fakat ben bunları uygun gördüm sizler yine diğerlerine de göz atıp uygun görürseniz onları izleyebilirsiniz.) Her gün için yetmese bile birkaç günde bir izlenebilir. Bu filmler ise 8-13 yaş için uygundur diye düşünüyorum. Sizlerinde önerileriniz varsa faydalı olmak ve paylaşmak adına yorumlara yazabilirsiniz. Geleyim benim en en en favori çizgi serime Semerkand yayınlarınca hazırlanmış cennet mekan ecdadımız hakkında süreleri 5-6 dakika arasında değişen minyatürlerle Osmanlı serisi. Ufak ufak hikayelerin anlatıldığı yine 7-80 yaş grubunun keyif alacağı pek güzel bir seri olmuş:) Semerkand tv izlemiyorsanız denk gelmediyseniz her gün bir tanesini açıp beraberce izleyebilirsiniz. Linkini yine aşağıya bırakıyorum. Eminim sizlerde keyif alacaksınız. 

Bu ayı başlangıç yaparak bir çok güzel alışkanlık huy güzelliği kazanılabilir diye düşünüyorum her güne bir sünnet bir iyiliği ben imsakiyeye eklemiştim yere konulabileceği için ayet eklemedim ama siz her gün için bir ayet çekebilir meailiyle birlikte okuyabilirsiniz. Az ama devamlı yani ziyade olarak Ramazan ayında her gün biraz kuran okumaya start verebilirsiniz.Son olarak ufak kağıtlara ramazan günlüğü tutarak zarfa koyabilir seneye okumak için saklayabilirsiniz. Rahman layıkıyla anlamayı anlatmayı ve yaşamayı nasip etsin inşallah. Hayırlı uğurlu huzurlu Ramazanlarınız olsun.

Kimilerinin bir hayli eski olmalarından dolayı çözünürlüğü oldukça düşük, başka kaynakları da taradım ama hepsi az çok aynı yine izleyip izlememek size kalmış.Selamlar Benden.


Linkler

Çizgi Diziler:



İzlenebilecek Filmler:



Minyatürlerle Osmanlı (Semerkand Yay.) :









2 yorum: